Mire vigyázzunk faragókés vásárlásakor.

Mire vigyázzunk faragókés vásárlásakor.

 

             Egy fafaragás iránt érdeklődést mutató gyereknek, vagy felnőttnek az első szerszámot kiválasztani, kezébe adni sokkal nagyobb felelősség, mint gondolnátok. Egy megfelelő anyagból készült, ergonomikus nyéllel ellátott, borotvaéles kés azonnal sikerélményekhez juttat, szárnyakat ad. Persze a faragni való fa kiválasztása is ugyanilyen fontos. Kezdőknek, de a haladóknak is a legkönnyebben faragható fafajta a hársfa. Nagyon könnyen lehet füzfa ágakat, mogyorófa ágakat gyüjteni, amelyeket nagyon könnyű nyersen faragni.

          Fontos, hogy a szerszám nyelének vastagsága pontosan illeszkedjen a felhasználó kezének méretéhez. Egy túl vastag, vagy túl vékony nyéllel még rövid távon is nagyon fárasztó a faragás. Nálam 3 fajta késnyél mérettel lehet választani faragó késeket. Nagyon figyeljünk oda, hogy a késnyelek pengéhez közeli része legyen elvékonyítva mert ellenkező esetben nem tudunk lapos szögben tartott pozicióban faragni.

             Nagy felnőtt férfi. Közepes a női kacsóknak és egy vékonyabb a kisgyerekeknek. Nagyon fontos még a késpenge anyaga. Nagyon sok kisérletezés, tesztelés eredményeként az acélok forgácsolására kifejlesztett gyorsacél penge vált be a legjobban. Ennek a vastagsága 1 mm, így nagyon vékony az anyaga, ezáltal nem hasítja szét faragás közben az anyagot, és minimális nyomó erő szükséges a használatkor. 64 HRC (Rockwell) keménységre lehet hőkezelni de az utóbbi időben csak 58 -ra kérem, mert így könnyebben élezhető házi körülmények között és nehezebben törik. Azért alapszabály, hogy faragószerszámokkal, különösn a késekkel semmilyen feszegető mozgást nem végzünk. Készítek vastagabb acélból is faragó szerszámokat de ezeket kemény fákhoz, illetve nagyobb igénybe vételhez használjuk.

 

   Minél rövidebb a penge hossza annál könnyebben lehet díszítő faragáshoz használni. Az igazán finom, vékony vonalakat is ezzel a tipussal a legkönnyebb faragni. A mellékelt fotókon a kések sokféleségét próbálom bmutatni, de egyelőre szünetelek a szempontok ismertetésével. Kiváncsi vagyok a ti véleményeitekre is. Úgy tervezem, hogy egy hónap múlva folytatom a bejegyzést.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .