Szerszámélezési tanácsok

A fafaragás legkényesebb mozzanata az élezés. Jól megélezett szerszámokkal üdítő szórakozás a faragás, és a munka minősége is kiemelkedően jobb. Rosszul vágó szerszámokkal az ember kedve elmegy a faragástól. Tehát érdemes nagy hangsúlyt fektetni erre a tevékenységre. Itt fokozottan igaz, hogy jó szerszám fél erő. Ha négy óra állana rendelkezésemre kifaragni egy tárgyat, két órát az élezéssel töltenék. Először is az élszög meghatározására vigyázzunk. Egy hársfa vagy égerfa kifaragásához sokkal hegyesebb szögbe kell élezzük a vésőket, késeket, mint egy tölgyfához. A puhafák hegyesebb élszöget, míg a keményfák tompább élszöget igényelnek. A vésők általában megélezve kerülnek forgalomba, és ha nem csorbul ki, nem sérül valamitől az élszalag, finom vizes vagy olajos kövön lehet újra élezni. Ha nagyobb csorba kerül az élre, akkor köszörűvel kell kialakítani az új élet. Itt nagyon-nagyon kell vigyázni a gyakori hűtéssel, mert ha az acél felmelegszik 300 C fok fölé, visszalágyul és elveszíti az éltartó képességét. Ezt csak újra-hőkezeléssel lehet javítani. Ez azonnal észlelhető az él markáns színváltoztatásán. Ha sötétkék vagy mélyszürke színre változott az acél, keménysége is 40 Rockwell alá csökkent, és már nem vág. Élezéshez köszörűt, rongykorongot vagy filckorongot használunk, ami nagyon megkönnyíti és meggyorsítja az élezést. A filckorongnál és a rongykorongnál sötétzöld színű, acélhoz gyártott csiszolópaszta segítségével sorjázunk és polírozunk. Vigyázzunk, a pasztát csak a korong egyik sarkára hordjuk fel, mert a korong többi részével tisztítunk. Még az is fontos, hogy elég erős legyen a köszörű, mert a nagy súrlódás miatt a lelassult korong legömbölyíti, elnyalja az élszalagot. Nagyon jól lehet élezni különböző olajos vagy vizes kövekkel…

Ezeknél arra vigyázzunk, hogy ne vegyítsük a használatukat. Durvább szemcseszerkezetűekkel kezdünk, pl. 220-sal, és 6000-sel fejezzük be. Ebben az esetben a végső sorjázást borjúbőr szíjon fejezzük be, amit cigarettahamuval és petróleummal kenünk be. A borjúbőrt ragasszuk valami sima, egyenes felületre, a borzas oldalával felfele. Ha nem rendelkezünk a kezdetekkor megfelelő élező géppel és kövekkel, különböző szemcsefinomságú csiszolópapírral is meg tudjuk élezni szerszámainkat. Érdemes egy sima bútorlapra ragasztani 4-5 különböző durvaságút, és a durvával kezdjük, a legfinomabbal fejezzük be. A profilvésők belső profiljának élezéséhez egy, a profilhoz tökéletesen illő követ vagy erre az alakra megmunkált keményfára ragasztott csiszolópapírt használunk. Az itt ismertetett eszközök beszerzésében is tudunk segíteni. Ha szeretné elsajátítani az élezést vagy fafaragást bizalommal forduljon hozzánk.

rozettaHasznos tanács! A mellékelt ábra kifaragásához használt 45 illetve 120 fokos V alakú vésőinket, ha úgy élezzük meg, hogy az élek találkozási pontjánál hátra élezzük nem szakítja ki a fát. A lentebb mellékelt fotókon megpróbálom bemutatni.

120grajszuszvesoAmint látszik, a szög találkozási pontja vissza van élezve, ezáltal először a felszíni rostokat nyírja el a véső és utána a mélyebben fekvőket. Ezért sokkal könnyebb, kényelmesebb a faragás.

120asArra is van példa, hogy fordítva, nem hátra, hanem előre élezzük a sarokpontot. Ez akkor nagyon praktikus, amikor zabszemező mintát vagy szilvamagos mintát faragunk. Beütéskor, ha a vésőt az anyagra merőlegesen tartjuk, pont az ideális mélységet érjük el. A véső közepénél mélyebb, a széleinél pedig alig-mélységet érünk el.

sulyokEz egy barackmag díszítésű sulyok, ahol az íves beütő vésőt speciálisan élezem. Az él szélei fennebb, a közepe alább van élezve. Nagyon gyorsan, szépen faragható. Kezdőknek alkalmas tanulásra hársfával dolgozni.

45vesoTalán ezen a 45 fokos kecskeláb-vésőn jobban kivehető a hátra-élezés. Az is látszik, hogy érdemes a vésők nyél közeli részét szigetelő szalaggal bevonni, mert sokkal kényelmesebb a fogásuk, és nem töri fel a kezet.

Nálam is beszerezhető élező eszközök:

  1. Feszített marhabőr
  2. Ragasztott marhabőr
  3. Profilcsiszoló cserélhető papírral
  4. Japán 1000/6000 élező kő nagy
  5. Japán 1000/6000 élező kő kicsi
  6. 8000-es szemcséjű ék illetve íves profil élezőkő

Néhány márkás élezőkő

Az Arkansas márkájú kövek ára elég magas, de egy életen át kitartanak. Vannak olyan élező kövek, amiknek egyik oldaluk közepes, a másik finom szemcseszerkezetű.

kovek1kovek2