Mire vigyázzunk faragókés vásárlásakor.

               Egy fafaragás iránt érdeklődést mutató gyereknek, vagy felnőttnek az első szerszámot kiválasztani, kezébe adni sokkal nagyobb felelősség, mint gondolnátok. Egy megfelelő anyagból készült, ergonomikus nyéllel ellátott, borotvaéles kés azonnal sikerélményekhez juttat, szárnyakat ad. Persze a faragni való fa kiválasztása is ugyanilyen fontos. Kezdőknek, de a haladóknak is a … Olvass továbbMire vigyázzunk faragókés vásárlásakor.

Egy tökéletes és teljes kopjafa faragó készlet.

             A kopjafa nagy-nagy örömömre egyre inkább teret hódít, kezd i visszahódítani méltó helyét a magyar köztudatban. A visszajelzések szerint a gyász feldolgozásában is sokat segít, ha valaki a hozzátartozójának faragott kopjafa elkészítésében bármilyen szinten tevékenyen részt vesz. Ha csak a tervezés, szöveg beírás, vagy felületkezelésben, ki-ki képességei szerint vesz … Olvass továbbEgy tökéletes és teljes kopjafa faragó készlet.

Mikre figyeljünk kopjafa rendelésnél, faragásnál?

A kopjafák egyre jobban teret nyernek a szeretteink emlékélnek megőrzésénél, de a legkülönbözőbb nemzeti megemlékezéseknél is egyre gyakrabban alkalmazzák. Néhány nagyon fontos, megszívlelendő tanács, szempont, amiket nagyon fontos figyelembe venni a megrendelés előtt. Talán legfontosabb a fa szárazsága. Ha frissen vágott, nyersfából faragják, akkor biztosan szétreped, vetemedik, csavarodik a gyors száradás miatt. Az lenne az … Olvass továbbMikre figyeljünk kopjafa rendelésnél, faragásnál?

Faragósuli a tavasz igéretével.

          Április 30 án ütőképes csapat gyült össze és nagyon lelkesen forgácsoltak. Nagyrészük Waldorf iskolás, akiknek az átlagnál jóval fejlettebb a kézügyességük, a Kozmából, és szabadúszók is. Csodálatos napsütés volt ezért az udvaron is faragtunk. Leckék faragása alapkéssel Barokk tükörkeret faragása. Tamás lelkesen faragja a bölcsőt az új jövevénynek. Nem szeretné … Olvass továbbFaragósuli a tavasz igéretével.

Szabó Zoltán és felesége

Utam végén eljutottam Szabó Zoltánékhoz is. Ők a Tábor negyed tetején laknak és dolgoznak. Szép nagy birodalmat építettek ki maguknak, és komoly fafaragó múlttal rendelkeznek. Volt idő, amikor 20-nál is több fafaragó dolgozott a vállalkozásukban. Az Erdély szerte számtalan turisztikailag frekventált helyeken található bódékban lehet találkozni egyedi kézmunkás remekeikkel. Régebben rengeteg barátságpálcát faragtak, ballagásokra. Munkáikon … Olvass továbbSzabó Zoltán és felesége

Találkozás Pásztor István fafaragóval Székelyudvarhelyen.

A második célpontom Pásztor István volt, akinek ezelőtt jó 35-40 évvel volt szerencsém gyönyörködni a munkáiban. Akkor néhány körtefából faragott súlyokban volt szerencsém gyönyörködni. Azt az élményt az óta sem tudom elfelejteni, és olyan letisztult, kiforrott vonalvezetést az óta is ritkán láttam. A mester most is nyakig volt munkával. Épp egy sakk készletet fejezett be, … Olvass továbbTalálkozás Pásztor István fafaragóval Székelyudvarhelyen.

Találkozás Székely Csaba csiksomlyói fafaragóval.

              Az áprilisi székelyföldi utam során sajnos csak három székely fafaragót tudtam meglátogatni. Székely Csaba volt az első Csíksomlyón. Épp egy szép nagy kopjafa faragása közben találtam. Ö írta azt a könyvet, hogy „Ez a kapu nem akar kizárni…” Örömmel tapasztalom, hogy Székelyföldön nem munkanélküliek a fafaragók, és egy … Olvass továbbTalálkozás Székely Csaba csiksomlyói fafaragóval.

A fa tárolása és szárítása.

Az előző vitaindító bejegyzést folytatva kibővítem azokkal a szempontokkal, amik nem hangzottak el a reagálók részéről. A szépen vízszintesen kirakott deszkák között, az akadálymentes levegőzés érdekében legalább 2 cm távolságot illik hagyni. Még a mesterségesen szárított faanyagot is illik 3 hónapot pihentetni, mert a szárítóban töltött idő csak a nedvességtartalmat csökkentette. A fában hatalmas feszültségek … Olvass továbbA fa tárolása és szárítása.