Használati útmutató

 

HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ A FARAGÓSZERSZÁMOKHOZ

 

A faragókések és faragóvésők borotva élesek, ezért használatuk során legyünk óvatosak, hogy sem magunkban sem másokban kárt ne tehessünk.  A szerszámok élének minél hosszabb ideig való megtartása érdekében rendeltetésszerű használat mellett rendszeresen gondoskodjunk a karbantartásukról is. Tárolásuknál, de használatuknál is nagyon fontos, hogy ne érintkezzenek csiszoló anyagokkal, egymással, és semmilyen kemény, az élszalagban kárt okozni képes tárggyal!

Az életlen szerszámok balesetveszélyesek és elveszik a faragó kedvet.

A késeket leggyakrabban oly módon használjuk, hogy egyik kezünkben tartjuk a faragott fát, és a másik kezünkben a kést. Nagyon fontos úgy választani ki a helyet, hogy 1 méteres sugarú körzetben senki ne tartózkodjon, ezáltal elkerülve a másoknak okozott baleseteket. A faragókésekkel mindig magunktól kifele haladó irányban faragunk, sosem magunk fele.

A faragóvésőket csak nagyon ritka esetben használjuk úgy, hogy a faragni kívánt tárgy ne legyen szilárdan rögzítve egy masszív faragó asztalon vagy faragó bakon.

A kézi élező kövek nagyon kemény, amorf szerkezetű törékeny anyagok. Vigyázzunk, hogy ne essenek le és ne ütögessünk semmit velük. A gépi élező eszközök használata előtt szerelkezzünk fel szemeinket védő plexi arcmaszkkal, és pormaszkkal is. Alaposan olvassuk el az ide vonatkozó munkavédelmi szabályokat.