Hasznos tanácsok faragáshoz

Érdemes odafigyelni a legelején a feltételek megteremtésére. Lehetőleg természetes fénnyel jól megvilágított, száraz helyiséget válasszunk, mert ez nagyon fontos. Ha nem áll rendelkezésre természetes megvilágítási lehetőség, akkor a természetes fényhez legközelebbi vibrálásmentes fényforrást használjunk.

Vésővel történő faragásnál a faragópad magassága akkor megfelelő, ha öklünkre helyezzük az állunk és a könyökünk a pad tetején van. Tehát az állunk és a faragópad teteje között egy alkarnyi távolság van. A padló ne legyen beton, kő vagy kemény, rideg burkolatú, mert hosszú ideig állni rajta egészségtelen, és ha leesik valamelyik féltett szerszámunk, nagyon sérülhet egy kemény padlón.

Gondosan készítsük elő a faragni való anyagot, lehetőleg 10 % nedvességtartalom körüli fából, de csak gyaluljuk, ne csiszoljuk a faragandó felületet, mert a farostok között sok csiszolószemcse marad, ami hamar kiveszi a szerszámaink élét. Faragás előtt gondosan, pontosan tervezzük meg a mintát, és a keményebb fákat érdemes bepetróleumozni, mert sokkal könnyebben faraghatóak. A petróleum 24 óra alatt nyom nélkül elpárolog a fából. Faragószerszámaink mindig az adott fa igényeihez legyenek élezve, mert könnyebb faragni és tartósabb az élezés.

A vésőket és a késeket gondosan tároljuk, hogy élszalagjaik ne érjenek össze és ne essenek le a kopácsolás közben. A felületkezelést beltéri használat esetén BIO olajokkal és viasszal végezzük, kültéri használat esetén lenolaj kence és Bondex superwoodstain ajánlott.

Bármilyen kérdés merül fel, szívesen segítek bárkinek.