Mitől lettem faragóellátó?

Mitől lettem faragóellátó?

 

A kezdetek

Bizonyára már jártál úgy, hogy valami egyszerűnek tűnő dolog beszerzése sokkal több fejtörést okozott, mint ahogy induláskor elképzelted. Erre legelőször a faragószerszámokkal kapcsolatban a tanulóim hívták fel a figyelmemet, hogy nálam az oktatás ideje alatt hozzászoktak a kézre álló remek, éltartó faragószerszámokhoz, de a piacon például kopjafafaragó szerszám még rossz sem szerezhető be. Az egyéb típusú faragószerszámok sem találhatóak minden barkács vagy szakáruházban. Ez majdnem egy évtizede történt és akkor ígértem meg a tanulóimnak, hogy ezt a tarthatatlan helyzetet nagyon gyorsan felszámolom.

Pár év alatt rengeteg tervezés, ötletelés, próbálkozás eredményeként most ott tartunk, hogy a kezdő és haladó fafaragók kevés olyan igényt tudnak támasztani amit ne tudnék kielégíteni.

   

Mi a célom?

 

Mint a világ leggazdagabb embere, akinek négy csodálatos fiúgyermeke van és közülük az egyik átvenni látszik az eddig felépített birodalmat, direkt rálátásom van, hogy az utóbbi 30-40 évben mennyit változott a gyerekek világa, játékaik és életre való felkészülésük. Elfogultság nélkül állíthatom, hogy a faragásnál személyiség- fejlesztőbb dolgot nem sokat ismerek. Ez gyereknek, felnőttnek, férfinak, nőnek egyaránt, egy semmivel össze nem hasonlítható terápia. A célom, hogy amíg még tudom minél több emberrel megszerettessem, megismertessem ezt a csodálatos alkotó néphagyományt. Egyre kevesebben vagyunk akik ezt át tudjuk és még kevesebben akik át is akarjuk adni ezt a csodát.

Mi az amit ajánlok?

Aki most szeretné elkezdeni de ötlete sincs, hogy fogjon hozzá, annak minden segítséget meg tudok adni. Először azt kell eldönteni, hogy mit is szeretne faragni a kedves érdeklődő és ezután be kell szerezni az ehhez legmegfelelőbb szerszámot és alapanyagot. Az most nem szempont, hogy mennyire tud rajzolni, vagy mennyire fejlett a térérzéke és szépérzéke, hiszen ezek mind fejleszthetőek és szépen lassan kialakul. Ezt követően egy jó kézi élező szett sem árt, mert a fafaragás megtanulásának két fontos alappillére van, a fa szálirányának megismerése, és a szerszámok élezésének ismerete. Amennyiben ezeket jól megismertük szárnyakat kapunk és néhány sikeres darab utáni dicséretáradat bezsebelése után rakéta üzemmódba kapcsol a művészjelölt. Ennek a felgyorsításához, elősegítéséhez minden szombaton oktatást tartok, de akik messzire laknak vagy nem tudnak meglátogatni a youtubon a nevem alatt több tíz, eddig több mint kétmillió látogató által végignézett oktató film lelhető fel és a filmek száma hetente bővül. A legideálisabb faragókészlet összeállításában is messzemenően tudok segíteni, ha kapok pár fotót arról, amit faragni szeretne a kedves faragni vágyó.

 
Miben vagyok egyedi, mi az erősségem?

Az a tény, hogy gyárilag székelyként hat éves koromtól faragok és tizenhét éves koromtól a fémipar szerszámkészítés minden csinjával- binjával megismerkedtem, csak hab a tortán. A fafaragást egyszerűen megunhatatlan dolognak tartom és imádom. Minden egyes szerszám a több évtizedes tapasztalat kiforrott eredménye. Ezért van az, hogy a faragókések nyele három különböző méretben készül, hogy mindenki találjon kényelmes, kézreálló, biztonságos méretű szerszámot. A sokéves oktatás alatt a tanulók kérdései, észrevételei lassan lassan mind beépültek a gyártási folyamatba és ezáltal a legfontosabb szemponttá vált a tartós kézreálló szerszámok tervezése, készítése. Ez egyre jobban sikerül és lassan százötven felhasználó adott hangot megelégedettségének a faragoszerszam.info oldalon a vélemények rovatban, amit ezúton is köszönök mindenkinek. A kések 1 mm vastag gyorsacél anyagból készülnek, amelyekkel a hagyományos szénacél késeket el lehet faragni. Mivel 1 mm vastagok nem repesztik el a fát olyan könnyen és roppant éltartóak. Aki egyszer kipróbálta, nem szívesen cseréli el más gyártmányra.  Rendeltetésszerű használat esetén, ami azt jelenti, hogy nem feszegetünk, kaparunk a kés hegyével, örök garancia van rájuk.

Miben kérem a segítségeteket?

Aki a fenti célokkal azonosulni tud és szívesen támogatna, az alábbi dolgokban kérek segítséget: Árasszatok el kérdéseitekkel, javaslataitokkal, faragással kapcsolatos gondjaitokkal. Észrevételezzétek és osszátok meg a fafaragó témában elérhető bejegyzéseimet a facebookon. Tapasztalataitokat írjátok meg a faragoszerszam.info oldalam vélemények rovatában. Amennyiben vannak cserkész, vagy Waldorf iskolákkal kapcsolatotok,  jelezzétek nekik a faragóellátó létezését. Esetleg testre szabottan, célzottan nekik is tudunk új oktató anyagot, filmeket összeállítani. A legnagyobb segítséget a külföldi piacra történő bejutással kapcsolatos ötletek és javaslatok  jelentenék. Várom segítő szándékú javaslataitokat.

 

Kopjafa alapanyag

 A fafaragáshoz elengedhetetlen alapfeltétel a megfelelő minőségű száraz alapanyag. Ennek beszerzése nem kis fejtörést szokott okozni. Hét centiméternél vastagabb anyagot nem lehet mesterségesen szárítani. A tölgyfának természetes úton szárítva centiméterenként egy évre van szüksége, hogy megfelelő szintre csökkenjen a nedvesség tartalma. Ha nyers fából faragunk akkor garantált, hogy nagyon szét fog repedni, és vetemedni, csavarodni. Az mai rohanó világunkban elképzelhetetlen, hogy bármelyik fatelepen 10 éve száradó szakszerűen tárolt 20 x 20 cm keresztmetszetű tölgyfa gerendát lehetne beszerezni. Erre a megoldás, ha felkerestek, több mint 300 darab 18-20 éves gyalult, összehegyezett faragásra kész alapanyag közül választhattok. Ezt nem könnyű faragni a nyers fához képest, de garantáltan minimális utómozgás várható felállítás után. Aki még nem faragott kopjafát szívesen várom a Székely faragóházban egy kiadós, roppant hatékony alapozásra.

   

Fafaragás oktatás, tanfolyam

      A fafaragás elsajátításának is több módja van. Rengeteg oktató, bemutató videó áll rendelkezésre a neten. Könyveket is szép számmal lehet beszerezni. Mégis tapasztalataim szerint ajánlatos az első lépéseket egy tapasztalt szakember társaságában megtenni, hogy ne alakuljanak ki rossz rutinok, beidegződések. Ezeket később sokkal nehezebb törülni. A leggyakrabban előforduló kezdő hiba a rossz késtartás, és a kapkodás, gyors kézmozgás. Ezek idejében korrigálva nem okoznak gondot, de ha valaki így szokja meg kevesebb sikerélményhez jut, és még baleset veszélyesebb is a munkája.A nyarakat leszámítva minden szombaton 9-13 óra között várlak szeretettel a Székely faragóházban az oktatásaimra.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

“Mitől lettem faragóellátó?” bejegyzéshez 5 hozzászólás

  1. Szuper szerszámokat készítesz-gratulálok! Lenne egy” speciális” vésőre megrendelésem,ha el tudnád készíteni.Egy hajlított V vésőről lenne szó amivel gyönyörüen lehet írni leveleket,virágokat díszíteni.HA vállalod megbeszéljük a részleteket! Köszönettel

  2. Lenne nehany kerdesem. Kulfoldre vallalnak e szallitast? Lehet e fizetni Paypalon keresztul (ez a legegyszerubb modja kulfoldre utalasnak). Aranylag nagy kezem van….szeretnek egy jol hasznalhato kezdo keszletet vasarolni, fontos, hogy legyen eszkoz a kesek elet karban tartani. Valamint farago mintak minden nehezsegi fokkal.

    Udvozlettel es Tisztelettel

    Molnar Endre