Mikre figyeljünk kopjafa rendelésnél, faragásnál?

Mikre figyeljünk kopjafa rendelésnél, faragásnál?

A kopjafák egyre jobban teret nyernek a szeretteink emlékélnek megőrzésénél, de a legkülönbözőbb nemzeti megemlékezéseknél is egyre gyakrabban alkalmazzák. Néhány nagyon fontos, megszívlelendő tanács, szempont, amiket nagyon fontos figyelembe venni a megrendelés előtt. Talán legfontosabb a fa szárazsága. Ha frissen vágott, nyersfából faragják, akkor biztosan szétreped, vetemedik, csavarodik a gyors száradás miatt. Az lenne az eszmei, ha olyan kocsánytalan tölgy gerendából kerülne kifaragásra, amelyikben nincs benne a fa bele. Ez azonmban egyre kevésbé kivitelezhető, mert mostanában nem várják meg, hogy a fák 70 cm átmérőt elérjék kivágáskor. Ha benne is van a bele, természetes úton kivágás után annyi évet kell szárítani ahány cm vastag az átmérője. Ilyen fát is nagyon ritkán lehet találni, de nem lehetetlen. A fák kivágásuk után is élő anyagként viselkednek, és nagyon lereagálják a hőmérséklet, levegő nedvességtartalom változásait. A legszárazabb fa is képes 1 mm-es repedést elszenvedni, de ugyanúgy el is tűnik ez a mikró repedés. Tájékozódjunk a kopjafa szimbólumokról és kis időt nem sajnálva beszéljük át a fafaragóval a fontosabb kiemelni kívánt tulajdonságokat, életutat. Például nő-férfi, életkor, gyerekek, hívatás, vallási hovatartozás stb.

Ha van rá lehetőség acéllábakra szereljük, és úgy állítsuk fel, hogy a fa alja 5 cm-re a föld felett legyen. Fújjon át alatta a szél, és így az élettartamát nagyon ki tudjuk tolni. 1-2 fokkal döntsük meg hátrafele, hogy a vízszintes részeken ne álljon meg a csapadék.

Nagyon fontos, hogy nem alkalmazunk semmilyen lazúrt, lakkot felületkezelésre, hanem csakis kerti bútor olajat. Ez azért lényeges, mert nem hámlik, pattogzik le és a kopjafa biztosan megmarad mindaddig, amíg van, aki újra kenje plusz 50 év. Az felújító újra kenés azért fontos mert az egyre fokozódó UV sugárzás kiégeti a védő pigmenteket az olajból és ezeket pótolni kell 1-2 évente.

 

A mellékelt fotókon két példát mutatok a szimbólum választásról.

 

 

 

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .