Mik a legfontosabb szempontok kopjafák rendelésekor?

Mik a legfontosabb szempontok kopjafák rendelésekor?

         A KOPJAFÁK egyre inkább teret hódítanak maguknak temetkezési emlékként, de más, különösen nemzeti évfordulók emlékműveként is. Néhány apróságra érdemes odafigyelni a fafaragó kiválasztásakor. Legelőször a fa alapanyag állapota, fajtája, és kivágásának kora. Egy 20×20 cm keresztmetszetű kocsánytalan tölgy, szakszerűen tárolva 10 év alatt szárad ki olyan szintre, hogy azután már a nedvességtartalom és hőmérséklet ingadozáskor csak minimálisat reped, vagy vetemedik. Legalkalmasabb, legtartósabb alapanyag a kocsánytalan tölgy.

          Szintén nagyon fontos, hogy a kiválasztott szimbólumok relevánsak, illeszkedőek legyenek ahhoz a személy, vagy alkalomhoz, amihez faragjuk.

           Nagyon fontos, hogy a 10 év száradás során kialakult repedéseket 4 D-és víz és főzés álló ragasztó használatával, a repedések méreteivel megegyező ékekkel javítsuk ki, 3 mm szélesség felett. Ez alatt vízálló tömítőanyagot használjunk.

           Nagyon fontos, hogy nagyon igényesen kiválasztott felületkezelő anyagot használjunk. Tilos a lakkok, lazúrok használata, mert ezek rövid idő alatt lepattogzanak, lehámlanak. Legalkalmasabb a narancshéj bázisú kerti bútorolaj. Én az AURTÓT használom, égetett umbrával színezve. Azért kell erősebb pigmentációjú színezés, mert a nap UV sugárzásától ezek a pigment szemcsék védik meg a fánkat. Általában egy kopjafa életkora addig biztosított, amíg 1-2 évente van, aki lekeni, és még 50 év.

             Még fontos oly módon felállítani, hogy 1-2 fokot hátra fele dőljön, hogy ne maradjanak vízszintes részek ahol az ott megálló esővíz kikezdheti a kopjafát..

             Ha szöveget faragunk a kopjafába, tartósabb ékfaragást használni, mert a kiemelkedő betük sérűlékenyebbek.

              Ha bármi más kérdés felmerűl bizalommal lehet fordúlni hozzám aladar@fafaragas.info mail címen

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .