Ez még téged is érdekelhet.

Ez még téged is érdekelhet.

Fafaragó Szakkör

         Mikes Lajos, Kézmű Remek Díjas fafaragó népi iparművész vagyok. 2015 – ben  Ambrus Aladár mutatta meg az ékfaragás és a székely népi fafaragás alapjait, és avatott be a kopjafák világába. Mivel azonban engem mindig is érdekelt a pásztorok élete, munkássága, a pásztorművészet, ezért autodidakta módon fejlesztettem tovább a tudásomat. Csatlakoztam a Zala Megyei Népművészeti egyesülethez, ahol egy egyedülálló képzésen vehettem részt, ami a pásztorművészet alapjaira épült. Aladárral úgy gondoltuk, hogy az ő sok éves szakmai és oktatói tapasztalatával, és az én ismereteimmel szakkör formájában megosztanánk ezt a tudást azokkal, akiket ez a csodálatos pásztorművészet érdekel.

Fontosnak tartom azt is, hogy a hagyományos, tárgyak mellett, modern, jó minőségű alkotások szülessenek, amit akár a mindennapi életben is használhatunk.

A foglalkozásokon a következő technikai eljárásokat lehet elsajátítani:

 

  1. Ékrovás
  2. Lapos faragás
  3. Domború faragás
  4. Áttört faragás
  5. Csont-szaru intarzia
  6. Csont-szaru edények, sótartók készítése
  7. Rézveret
  8. Ónöntés
  9. Karcolozás
  10. Spanyolozás
  11. Vájt, üregelt technika
  12. Kapcsolásos – üregelt kéreg edények, sótartók készítése
  13. Pásztorfurulya készítése

Ezeknek a technikáknak az elsajátítása együttesen sok időt vesz igénybe, adott esetben akár 2-3 év, de mivel a különböző eljárások nem feltétlenül egymásra épülnek, ezért természetesen lehetőség lesz arra, hogy mindenki csak arra jelentkezzen, ami érdekli. A foglalkozások mindig időben meg lesznek hirdetve.

A tárgyak nagy része kis lakásban, viszonylag kevés, de jó minőségű szerszámmal is elkészíthető, nem kellenek hozzá különféle gépek, vagy műhely.

Ezen kívül lényeges dolog az is, hogy eredeti forrásból származó alkotásokat lássunk, tapintsunk, elemezzünk. Ezért bizonyos időközönként múzeum látogatást is fogunk szervezni. A népi iparművészeti múzeumban rengeteg pásztorfaragás található és az ott dolgozó, nagyon kedves és segítőkész etnográfus kollégák biztosítottak arról, hogy előzetes egyeztetés után bármikor fogadnak minket, és megtekinthetjük, kézbe vehetjük a raktárukban lévő faragott tárgyakat.

 

 

A Kiskondás faragó műhely 2020 február 02.-án 09:00 kor tartja meg az első foglalkozást Ambrus Aladár faragóházában, Budapesten a Beller Imre u 119 – ben. Legelőször az ékfaragással és a vájt technikával fogunk megismerkedni. Az alföldi borotvatartók mintájára elkészítünk egy tolótetős szerkezetű füstölőtartót, tolltartót, cigarettatartót- lehet választani, ki mit szeretne- és ékmetszéssel díszítjük ki a felületet. Elkészítési ideje 4-5 alkalom.

 

A faragást az alapoknál kezdjük, ezért elsősorban kezdőknek ajánljuk, vagy azoknak, akik nem ismerik ezt a technikát, vagy csak szeretnének elkészíteni egy ilyen típusú tárgyat.

A szakkör minden vasárnap 08:00-13:00 –ig lesz látogatható. Ideális esetben 6-8 fős csoportokban fogunk dolgozni, de a maximális létszám 10 fő, ezért szükséges a részvételi szándékot időben jelezni. A részvételi díj  magában foglalja a felhasznált alapanyagot, a faragáshoz szükséges szerszámokat és az oktatói díjat. Az elkészült tárgy természetesen hazavihető.

Addig is jó munkát kíván mindenkinek:

Kis Kondás faragó műhely

 

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .