Fontos tervek 2020 -ra. Légy te is a részese.

Fontos tervek 2020 -ra. Légy te is a részese.Egy remélem az eddigieknél nagyobb visszhangot kiváltó ötletemet osztom most meg veletek. Sok-sok támogatást, javaslatot tanácsot várok minden érdeklődőtől, hogy ez a mostani tervem is a lehető legjobban sikerüljön. Köztudott, hogy a fafaragás és annak oktatása nemcsak a szenvedélyem, de a szívem csücske is. Az utóbbi hat nyolc évem ennek a bűvöletében telik. Lassan nyugdíjas korú leszek és nem szeretném, hogy e csodálatos néphagyomány feledésbe merüljön. Egyébként is csak a Székely népi faragásban jeleskedtem, ami nem egy kis tortácska, hanem elég sok szelete ismert.

Az egyik legtehetségesebb tanítványom elvégzett egy kétéves oktatást, ahol a fafaragás oktatásának képesítésére tett szert.

Én most dolgozom egy fafaragás oktatására alkalmas nagyobb terem létrehozásán, ahol akár 10-20 ember is kényelmesen elfér. Lajossal azt tervezzük, hogy az eddig általam végzett oktatások mellett bővítjük az alkalmak számát és a témakörök is sokkal változatosabbak lesznek. Igény szerint meghívunk különböző idős, vagy fiatal lelkes faragókat, akik a faragás valamelyik ágazatában jeleskednek és bemutatókat tartanak a saját témakörükben. Terveink szerint a szombat délelőtt mellett a szombat délután, vasárnap délelőtt és vasárnap délután is lehetne tanulni.

A jelenlegi tervek szerint a témakörök a következők:

A szakkör keretében a következő technikai eljárások sajátíthatók el alapszinten:

 1. Ékrovás
 2. Lapos faragás
 3. Domború faragás
 4. Áttört faragás
 5. Csontberakás
 6. Rézveret készítése
 7. Ónöntés
 8. Karcolozás
 9. Spanyolozás
 10. Vájt technika
 11. Kapcsolásos kéreg munkák

Most várom csak igazán az észrevételeket javaslatokat.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

“Fontos tervek 2020 -ra. Légy te is a részese.” bejegyzéshez 3 hozzászólás

 1. Aladár,
  Zseniális ötlet! 2020 Júniustól egyébként is szerettem volna visszatérni tovább tanulni Öntől, de így egyenesen szaladni fogok a hónom alatt a faragószerszámokkal! 😀
  Nagy űrt töltene be ezekkel a témákkal ugyanis nem hogy oktatás nincs, de értelmes szakirodalom is ritkaság.
  Én két további témát javasolnék még, ha megengedi: az egyik a személyes nagy szenvedélyem, a szobrászat, a másik pedig egy szerintem szintén hasznos témakör mind kezdő, mind haladó faragóknak: a tervezés/rajz alapok faragáshoz, ami hiányosság tud lenni, viszont rendkívül fontos.

  A további viszontlátásig:
  Krizsán “Doktorúr” Kristóf

 2. Tisztelt Ambrus úr!
  Nagyon jó ötletnek tartom,sajnos nagy űr
  van a faragás oktatásban föleg hogy
  minden irányvonal
  érintve van.Nagyon szívessen segitek amiben tudok és boldog lennék ha azoktatásokon részt vehetnék.
  Köszönettel és jó egészséget kivánva:
  Vásárhelyi László

 3. Udvozlom Aladar Batyam!

  Igazan orulok ennek az uj kezdemenyezesnek-mindenkeppen tamogatnam az otletet(akar alkalmankenti anyagi tamogatassal is) ugyanis nagyon fontosnak tartom,hogy a kulturank es kepzomuveszet a Karpat-Medenceben oroklodjon tovabb generaciorol generaciora-amennyiben a jovo nemzedeke is fogekony es erdeklodest mutat iranta. Debrecen mellol szarmazom-A Hortobacs szinte egy kopesre van tolunk,ahol a pasztorok jellegzetes es orszagszerte hires pasztorbotjaik es ostornyeleik keszultek kulombozo technikakkal(pl az osztornyelek “onontessel”)-ennek ellenere en hajdusagi letemre meg csak nem is latom at,mi preciz es aprolekos munkaval keszulhetett el 1-1 ilyen diszitett ostornyel vagy pasztorbot.
  A kezmuvesseg az en szememben nem elegge megbecsult dolog manapsag-az emberek penz hilyan nem engedhetik meg maguknak a szep es mives targyakat-viszont egy kis szabadidovel es tudassal akar elkeszithetik a sajatjukat is-igy akar egy versenyt is generalhatnak az aktualis piacon ami persze befolyasolhatja az arakat,en viszont inkabb a kidolgozottsag fele mennek el-minel tobben csinaljak,annal nagyobb lesz a verseny a szebbnel szebb targyak elkeszitese gyanant-ezzel a felfogassal pedig ujra felviragoztathatjuk a Karpat-Medence kezmuves iparat es ujra eletre kelthetjuk a majdnem vagy teljesen elfelejtett szakmakat is akar(mert mindig lesznek,akik kutatjak az elfelejtett tudast)!

  Tisztelettel:

  Tomori Tamas,Angliaban(Londonban) elo magyar ferfi.