Megszívlelendő vélemény a faragásról.

Megszívlelendő vélemény a faragásról.Már mindenhol ahol csak lehetőség adódott, igyekeztem felhívni a figyelmet a fafaragás áldásos hatásaira. Mint minden alkotó munka lelkibékét, harmóniát teremt. Fejleszti a kreativitást, kézügyességet. Játszva tanulunk meg rengeteg barkácsfogást. Sikerélményhez juttat, és egyre összetettebb, bonyolultabb dolgok faragására késztet.

Számtalan visszajelzést kaptam, nyugdíjasoktól, szülőktől, gyerekektől, hogy milyen csodás élmény faragni, és, hogy a faragással töltött idő valósággal elrepül. Sajnos mostanáig ezeket a visszajelzéseket nem osztottam meg, de ezentúl változtatok a hozzáállásomon. Ezuton kérek minden faragót, hogy segítsen, és élményeit, benyomásait, tapasztalatait fogalmazza meg, küldje el nekem és én közzé teszem. 

A faragás egy csoda. Őseink által mélyen belénk kódolt tevékenység, és rohanó világunkban egy semmivel nem helyettesíthető terápia. Egy próbát mindenképp megér.

Az alábbi levelet a tegnap kaptam.

Kedves Aladár!

Amióta a faragó szerszámok keresése közben Önre bukkantam a faragó csoportban azóta nagy tisztelője vagyok!

Én egy nyugdíjas többdiplomás mezőgazdasági gépészmérnök vagyok, aki tanítottam is. Ezeket nem hivalkodásképpen írtam le, csak azért, hogy tudom mit jelent a tanítás. Nagyra becsülöm Önnek a munkásságát, a tenni akarását, hogy milyen sokrétűen próbálja az emberekkel már ifjú kortól megszerettetni a faragást. Minden megnyilvánulásából árad a faragás és az emberek iránti szeretetet. Ön egy nagy tehetség és tudás birtokosa, amit nap mint nap megoszt az emberekkel, ez nagyon dicséretes!

Én először a lányom linó metszet készítő szerszámaival kezdtem el „faragni”. Tulajdonképpen egy terápiás céllal, mert az egészségem elég „ramaty”. A faragás nekem nagyon sokat jelent nincs olyan nap, hogy valamit ne csináljak a faragással kapcsolatosan. Megtalálom benne a nyugalmat, ha úgy tetszik a boldogságomhoz is nagy mértékben hozzájárul. Amiket faragok azokat elajándékozom a családom és ismerőseim körében. Mindezt persze csak nagyon amatőr szinten teszem, de engem nagyon boldoggá tesz a faragás. Mindent faragok a fakanalaktól kezdve a kis méretű szobrokig, kis domborművek, medálok, használati tárgyak stb. 

Sok olyan faragványom van, amiket ki is színeztem és a végén lakkozom is.

Ezeket nem fárasztásképpen írtam!

Szeretnék Öntől tanácsot kérni, hogy milyen vésőket ajánlatos beszereznem vonalas rajzok, kis szobrok, domborművek stb. faragásához, mert ezek hiányát egyre jobban érzem?

Gondolom a fa típusa is nagy szerepet játszik a szerszám kiválasztásában, hogy puha vagy kemény fával akarunk e dolgozni( élszög nagysága, stb.)

Én a lehetőségeim szerin csak kis méretű tárgyakat tudok faragni, mert tömb lakásban lakom és a zaj miatt nem tudok nagyokat is faragni.

Tehát, ha ideje engedi jó lenne, ha konkrét méretű és típusú vésőket javasolna, esetleg az árak feltüntetésével, mert ezeket szeretném meg is rendelni Öntől.

Tisztelettel és szeretettel: Fábián MártonAz alábbiakban pár könnyen, kevés eszközzel, minimális anyagfelhasználással elkészíthető, ajándékozás céljaira is első osztályú faragott tárgyat mutatok be. Ezek faragásának oktatását Hunor fiam vállalta át videó oktatás, és helyszíni oktatás keretein belül. Egy kézi lombfűrésszel és egy faragó késsel nagy részük kifaragható. Ezuton kérlek benneteket, hogy első próbálkozásaitokat osszátok meg ezen a fórumon.

Kedves egyedi ajándék szeretteinknek. Mindig mosolyra késztet ha rá nézünk.
A faragott kis állatkák és medálok is kedvelt és ajánlott kezdő tárgyak.
Én ugyanezeknek a tárgyaknak a faragásával kezdtem. Ezeken kívül sípok, parittyák túrabotok és sulykok voltak az első faragott tárgyaim.
Pár szép egyszerű fa, vagy a Kisherceg. Nem nagy kihívás.
Pár gyönyörű, dallamos, árnyalt vonal és szemeket gyönyörködtető madarak, fák a végeredmény.
Használati tárgyak, ékszer dobozok, képkeretek, tükörkeretek, fali órák.
Gyerekeknek, nagypapáknak, apukáknak, anyukáknak ajánlott, egyszerű, de gyönyörű sikerforrások.


Remélem e rövid szösszenet sokatokban elindította a vezérhangyát. Bármi kérdés, kérés merül fel bizalommal forduljatok a faragó ellátóhoz. Hogyan? Mivel? Miből? vagy bármi ami felmerül. Segítünk.

 

Sok sikert és ÁLDOTT ÜNNEPEKET.Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .