Faragóknak nagyon fontos információk.

Faragóknak nagyon fontos információk.

            Kedves fafaragók. Hónapok óta járom a magyar lakta vidékeket, célirányosan fafaragókat felkeresve. Arra vagyok kíváncsi, hogy mik a kilátásaink ennek a csodálatos népművészeti hagyománynak a tovább adásában. Kinél mi a leggyengébb láncszem, kinek miben lehetne segíteni. Tapasztalataim különösen az utánpótlás megoldásában nagyon siralmasok. Itt már túl vagyunk a megfordítható romlás pillanatán. Mindenkit kérek, hogy találjunk ki valamit, hogy akár közösen akár egyénenként, mindenki képessége, lehetősége szerint vállaljon szerepet ennek a csodálatos alkotó művészetnek a megismertetésében, terjesztésében, oktatásában, továbbadásában. Engedjétek meg, hogy egyik kedvenc versemet ide citáljam. A költő Reményik Sándor.

Ha nem lesz többé iskolánk…

Ha egyszer nem lesz többé iskolánk,
– Nem lesz üvegház gyönge palántáknak, –
Ha nem lesz tanterem,
Hol a tanító nyíló ajakán
Az ige-virág magyarul terem,
Ha nem lesz többé szentesített mód
Oktatni gyermekünk az ősi szóra,
Ha minden jussunkból kivettetünk:
Egy Iskola lesz egész életünk,
S mindenki mindenkinek tanítója.
 

Bölcsek leszünk, szentek leszünk,
Hogy gyermekeink lelkéhez közel,
Mindig közel legyünk.
Nem leszünk semmi más:
Hitben, hűségben, tisztaságban
Egymásnak folytonos példaadás.
 

És esküszünk
Mindenre, ami szent nekünk:
így, iskolátlanul
Egymásból olyan nemzedéket nevelünk,
Hogy mind az idők végezetéig
Megemlegettetünk.
 

1924

           Könyörgöm, fogjunk össze és tegyünk valamit. Várom javaslataitokat, észrevételeiteket. Minden megyében kellene, legyen legalább 5 oktatást is felkaroló igazi tanító. Tudom, hogy ez plusz feladat és ebből nem lehet megélni, de mint misszió, küldetés nagyon felvállalandó. Csak fel kell kelteni az érdeklődést, és utána megy magától a dolog. Először is arra kérek mindenkit akinek a látóterébe kerül ez a bejegyzés ossza meg, és nyojon egy tetsziket. Kérek mindenkit, hogy ötletekkel, javaslatokkal árasszatok el. A lenti fotóalbumban megosztok pár kedves emléket, ahol páran megismerkedtek ezzel a csodával. Legalább egy kissé fokozott aktivitással vegyetek részt ebben a szent küldetésben.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .