Szerszámok árai

A kérdőív kitöltésekor szembesültem, hogy néhányan, szerencsére csak ketten magasnak tartjátok a szerszámok árait. Ezek nem szalagon készülnek, tehát nincs két tökéletesen egyforma mert mind egyedi kézimunka, ennek előnyeivel és hátrányaival. Például előfordul olyan hogy a ragasztó bármennyire felkavarom nem kavarodik el tökéletesen és a kés éle kijön a nyélből. Ez 2000 – böl egy esetben fordul elő de rögtön cseréljük. De erre az is megoldás, hogy 100 as csiszolóvásznat teszek a kés nyélbe menő része és a nyél közé. A mi szerszámainkat mind kipróbáljuk élezés után. Visszatérve az árhoz ajánlom megnézni a konkurencia sorozat gyártott szerszámait és annak árait. Általában a kézi munka mindig drágább és az esetek többségében jobb is. A fellelhető és alábbi képeken bemutatott árak jó esetben duplája de gyakran annál is drágábbak.

flexcut

stubai

Kopjafa faragó készlet

A következő tíz nap tervei között szerepel egy olyan ütős, kopjafa faragó készlet megtervezése és összeállítása amely tartalmaz minden olyan eszközt, szerszámot amik segítségével könnyedén ki lehet faragni bármilyen bonyolult kopjafát és kopjafa motívumokkal díszített oszlopot ácsolatot. Terveim szerint a vésőkön kívül a készletben lesznek még: élező kő, élező bőr, polír paszta, egy kopjafa faragó könyv, bunkó és egy speciális általam készített állízható sáskaláb a tervezéshez, rajzoláshoz. A kérésem az lenne minden érdeklődőhöz, hogy írjátok meg személyes véleményeteket miszerint a felsoroltakon kívül még mit tartalmazzon szerintetek a készlet. Kösz a közreműködést.

Faragókészletekről

A faragó készletek összeállításának az a célja, hogy minél kissebb helyre, minél kompaktabb kiszerelésben kéznél legyenek a faragó és élező szerszámok. Mostanáig nagyon sokfajta faragó kés készletet összeállítottam, és élesben sokan teszteltétek. Most jutottam el arra a számomra is kielégítő szintre, hogy most hosszú ideig nem töröm az agyam újabb kés készleten mert a TOROCKÓ készlet szerintem egy teli találat. Kis helyen a három leggyakrabban használt kés, élező bőr polír paszta, és az első hat lecke. A késkészletek kiválasztásánál érdemes legalább az alapkést gyorsacélból választani, mert a nagyon finom csipke faragásnál nagyon előnyös az 1 mm élvastagság és 63 Rockwell keménység. Még a közeli célok között szerepel két-három elegáns, és praktikus faragó véső készlet összeállítása. Amint elkészülnek erről is tájékoztatlak titeket.

fafaragó készlet polírpasztával

Faragószerszámok tárolása

A faragószerszámok, különösen a vésők és a kések nagyon kényesek a tárolásra. Használatkor is nagyon vigyázzunk, az élükkel ne nézzenek szembe, és ne érjenek egymáshoz, mert csorbulnak. Lehetőleg ne essenek le a faragópadról. Tárolásnál vigyázzunk, hogy nagyon száraz helyen tartsuk, mert könnyen rozsdásodnak, oxidálódnak az acélok. Tárolásra legalkalmasabb egy vászonból, farmeranyagból készített, sokzsebes tartó, ahol egymással párhuzamosan, váltakozva helyezkednek el. A fatárolók és a dobozok is kényelmes, praktikus tárolóeszközök. Az alábbiakban néhány megoldást mellékelek.

vesotartovaszon
vesotartofalon
vesotartodoboz
vesotartofali

A fafaragó kések vésők alapanyaga

Faragókés és faragó véső alapanyagnak rendszerint a legjobb minőségű szerszámacélt használjuk, mert jó az éltartó tulajdonsága és könnyen megmunkálható, élezhető. 45-50 Rockwell keménység között a vidékünkön található fák megmunkálására tökéletes. Ezt azonban tudásban, éltartósságban és keménységben messze felülmúlja a gyorsacél, aminek ára többszöröse a szerszámacélnak, a kovácsolása, a hőkezelése, a megmunkálása sokkal kényesebb, de aki már dolgozott egy ilyen szerszámmal, mindig ilyet akar.

A leghíresebb, legpatinásabb angol és német vésőket utasítja maga mögé. Sajnos a V alakú, vagy kecskeláb vésők nem kovácsolhatóak ebből, de az egyenes és íves profilú vésők és faragó kések előállítása megoldható. A faesztergályozáshoz rugóacél vagy féder után kipróbáltuk a csapágyházból készített késeket. Ezek nagy kopásállóságra előállított, magas molibdén tartalmú acélok, és ez vált be a legjobban. Kipróbáltam egy osztrák gyártmányú 25000 Ft-os gyorsacél kést, ami talán egy egész picivel felülmúlta. Sajnos még nem tudtam ilyen méretű gyorsacélhoz jutni, hogy én is késsé alakítsam. Bárkinek lehetőséget kínálok kipróbálni a szerszámok éltartósságát és forgácsoló képességét, mert eddig még a legkritikusabb próbát is kiállták. A szerszámnyeleket gyertyánfából esztergálom és azoknál a faragó szerszámoknál, amelyek ilyen irányú igénybevételnek vannak kitéve, könnyű szorítógyűrűt alkalmazok a szerszámbefogási oldalon. Igény szerint karcoló szerszámokat és linó vagy fametszéshez használható faragószerszámokat is készítünk. Nálunk beszerezhetőek a bunkók, szintén gyertyánfából, és kívánságra az igénybe vett felületet gumírozzuk, ami tartóssá teszi a bunkó felületét, és puhábbat üt, ezáltal a könyököt és a csuklót védi. Igény szerint mindenféle élező eszköz és szerszám beszerzésében segítünk, tanácsot adunk, Rongykorong, polírozó, paszta, kézi kövek beszerzésében is otthon vagyunk.