Hasznos és érdekes ajándék

Mindig is tetszettek a csodás faragott tárgyak, de a bicskával való farigcsálás nem igazán ment? A gond nem veled van, hanem azzal, hogy nem megfelelő eszközt használtál!

 

Hat éves koromtól faragok, és tizenhét éves koromtól szerszámokat készítek. Ezáltal ismerem mindkét szakma összes apró fogását. Ez az általam készített szerszámok használatakor azonnal kiderül.

Kapkodásmentes megoldás és értelmes, hasznos ajándékötlet 6-80 éves kor között a téma iránt érdeklődő nőknek és férfiaknak a világon egyedülálló, teljesen kézi munkával és több mint negyven éves tapasztalattal készített faragó szerszámaim és faragó készleteim.

Ajándékozzunk élményt, az alkotás élményét, mely köztudottan harmóniát, lelki békét okoz és a kreativitáson kívül még számtalan készséget, képességet fejleszt.

A szerszámokról írt elfogulatlan vélemények elolvashatóak az alábbi linken : http://www.faragoszerszam.info/velemenyek/

INGYENESEN elérhető, nagy nézettségnek örvendő oktató videók állnak azok rendelkezésére, akiknek nincs lehetőségük a Székely faragó házban személyesen részt venni valamelyik tanfolyamunkon. A videókat a világ összes országából több mint másfél millióan nézték meg. http://www.faragoszerszam.info/fafaragassal-kapcsolatos-videoim/

A faragókések készítésénél arra is figyelmet, fordítok a nyél kialakításánál, hogy gyerek 

 

vagy felnőtt fogja használni. Hat éves koromtól faragok és 17 éves koromtól szerszámok készítésével foglalkozom. Ritka a hasonló tapasztalatok kombinációjával készített szerszám.

Vannak egy mm vastag gyorsacélból készült faragókések melyek 

 

keménysége 64 HRC ( Rockwell ) és ezek a hagyományos konyhakéseket simán elforgácsolják, elfara

gják. Mivel ennyire vékonyak a legaprólékosabb csipke faragáskor sem repesztik szét a fát és nagyon ritkán kell élezni őket.

Ami még teljesen egyedi, hogy faragó készleteim sehol nem látott, sehol nem beszerezhető módon a kések mellett a szükséges élező eszközöket és extra minőségű hársfára század milliméter pontossággal előrajzolt tematikusan felépített leckesorozatot tartalmaznak.

 

Nem elhanyagolható a legváltozatosabb felhasználásra alka

 

lmas faragóvésők választéka, amelyek él kiképzése, ergonómiája is teljesen egyedi kézre álló.

 

Természetesen nem csak postai kiszállításra van lehetőség, de személyesen is várunk mi

 

ndenkit nagy-nagy szeretettel a Székely faragóházban.

Szülők, nagyszülők, ha csak pár hétre sikerül elcsábítani gyerekeinket, unokáinkat a monitorok mellől már megérte.

Egy rövid prezentációban megnézhető a faragás okozta előnyös változásokat

 

 

https://prezi.com/embed/tuhya6sadyzg/?bgcolor=ffffff&lock_to_path=0&autoplay=0&aut

 

ohide_ctrls=0&landing_data=bHVZZmNaNDBIWnNjdEVENDRhZDFNZGNIUE43MHdLNWpsdFJLb2ZHanI5dWRJZlJZMGNYbnNmV09SQkhESHROVmNnPT0&landing_sign=XiUWffq477QMIRNiyofPYAM5BAcL3z1VYQephS0XIUs 

Kiemelt célközönség: a Waldorf iskolások, akiknek dicséretes és szerencsés módon a tananyag fontos része a fafaragás. Felismerve, hogy egy jól kézre álló és borotva éles szerszámmal mekkora élvezet faragni, és ha még a fa is jól van megválasztva, a minimális érdeklődést tanúsító kezdő is szárnyakat kap. A Cserkészek akik természet járás közben szívesen faragnak használati tárgyakat. Azok az utódok, nők, férfiak, akik habár mostanáig nem próbálták a faragást, de elhunyt szeretteiknek szívesen faragnának kopjafát érzelmi és spirituális okokból.

Komoly statisztikát vezetünk és a szakmák szerinti legfertőzöttebb rétegek a következők. Torony magasan a villamos mérnökök vezetnek a dobogó legmagasabb fokán. Utánuk az egyenruhások képviseltetik magukat a legnagyobb számban. Következő csoport az informatikusok, és őket követik a nyugdíjasok. A bármilyen faiparos képzésben részt vevő diákok, és ezután a tanárok. Ami még szintén csak nálam található a nagyon nagy körültekintéssel kiválogatott faragásra előkészített, sőt esetenként előrajzolt faragható tárgyak, kopjafa alapanyagok beszerezhetősége.

 

 

Ha véletlenül semmi tapasztalatunk nincs és tanácstalanok vagyunk, hogy a számos készlet vagy szerszám közül melyiket válasszuk arra is van lehetőség, hogy AJÁNDÉKUTALVÁNYT ajándékozzunk, és a megajándékozottra bízzuk a döntést

Minden információ, és rendelés a www.faragoszerszam.info oldalon

 

Szerszámok árai

A kérdőív kitöltésekor szembesültem, hogy néhányan, szerencsére csak ketten magasnak tartjátok a szerszámok árait. Ezek nem szalagon készülnek, tehát nincs két tökéletesen egyforma mert mind egyedi kézimunka, ennek előnyeivel és hátrányaival. Például előfordul olyan hogy a ragasztó bármennyire felkavarom nem kavarodik el tökéletesen és a kés éle kijön a nyélből. Ez 2000 – böl egy esetben fordul elő de rögtön cseréljük. De erre az is megoldás, hogy 100 as csiszolóvásznat teszek a kés nyélbe menő része és a nyél közé. A mi szerszámainkat mind kipróbáljuk élezés után. Visszatérve az árhoz ajánlom megnézni a konkurencia sorozat gyártott szerszámait és annak árait. Általában a kézi munka mindig drágább és az esetek többségében jobb is. A fellelhető és alábbi képeken bemutatott árak jó esetben duplája de gyakran annál is drágábbak.

flexcut

stubai

Kopjafa faragó készlet

A következő tíz nap tervei között szerepel egy olyan ütős, kopjafa faragó készlet megtervezése és összeállítása amely tartalmaz minden olyan eszközt, szerszámot amik segítségével könnyedén ki lehet faragni bármilyen bonyolult kopjafát és kopjafa motívumokkal díszített oszlopot ácsolatot. Terveim szerint a vésőkön kívül a készletben lesznek még: élező kő, élező bőr, polír paszta, egy kopjafa faragó könyv, bunkó és egy speciális általam készített állízható sáskaláb a tervezéshez, rajzoláshoz. A kérésem az lenne minden érdeklődőhöz, hogy írjátok meg személyes véleményeteket miszerint a felsoroltakon kívül még mit tartalmazzon szerintetek a készlet. Kösz a közreműködést.

Faragókészletekről

A faragó készletek összeállításának az a célja, hogy minél kissebb helyre, minél kompaktabb kiszerelésben kéznél legyenek a faragó és élező szerszámok. Mostanáig nagyon sokfajta faragó kés készletet összeállítottam, és élesben sokan teszteltétek. Most jutottam el arra a számomra is kielégítő szintre, hogy most hosszú ideig nem töröm az agyam újabb kés készleten mert a TOROCKÓ készlet szerintem egy teli találat. Kis helyen a három leggyakrabban használt kés, élező bőr polír paszta, és az első hat lecke. A késkészletek kiválasztásánál érdemes legalább az alapkést gyorsacélból választani, mert a nagyon finom csipke faragásnál nagyon előnyös az 1 mm élvastagság és 63 Rockwell keménység. Még a közeli célok között szerepel két-három elegáns, és praktikus faragó véső készlet összeállítása. Amint elkészülnek erről is tájékoztatlak titeket.

fafaragó készlet polírpasztával

Faragószerszámok tárolása

A faragószerszámok, különösen a vésők és a kések nagyon kényesek a tárolásra. Használatkor is nagyon vigyázzunk, az élükkel ne nézzenek szembe, és ne érjenek egymáshoz, mert csorbulnak. Lehetőleg ne essenek le a faragópadról. Tárolásnál vigyázzunk, hogy nagyon száraz helyen tartsuk, mert könnyen rozsdásodnak, oxidálódnak az acélok. Tárolásra legalkalmasabb egy vászonból, farmeranyagból készített, sokzsebes tartó, ahol egymással párhuzamosan, váltakozva helyezkednek el. A fatárolók és a dobozok is kényelmes, praktikus tárolóeszközök. Az alábbiakban néhány megoldást mellékelek.

vesotartovaszon
vesotartofalon
vesotartodoboz
vesotartofali

A fafaragó kések vésők alapanyaga

Faragókés és faragó véső alapanyagnak rendszerint a legjobb minőségű szerszámacélt használjuk, mert jó az éltartó tulajdonsága és könnyen megmunkálható, élezhető. 45-50 Rockwell keménység között a vidékünkön található fák megmunkálására tökéletes. Ezt azonban tudásban, éltartósságban és keménységben messze felülmúlja a gyorsacél, aminek ára többszöröse a szerszámacélnak, a kovácsolása, a hőkezelése, a megmunkálása sokkal kényesebb, de aki már dolgozott egy ilyen szerszámmal, mindig ilyet akar.

A leghíresebb, legpatinásabb angol és német vésőket utasítja maga mögé. Sajnos a V alakú, vagy kecskeláb vésők nem kovácsolhatóak ebből, de az egyenes és íves profilú vésők és faragó kések előállítása megoldható. A faesztergályozáshoz rugóacél vagy féder után kipróbáltuk a csapágyházból készített késeket. Ezek nagy kopásállóságra előállított, magas molibdén tartalmú acélok, és ez vált be a legjobban. Kipróbáltam egy osztrák gyártmányú 25000 Ft-os gyorsacél kést, ami talán egy egész picivel felülmúlta. Sajnos még nem tudtam ilyen méretű gyorsacélhoz jutni, hogy én is késsé alakítsam. Bárkinek lehetőséget kínálok kipróbálni a szerszámok éltartósságát és forgácsoló képességét, mert eddig még a legkritikusabb próbát is kiállták. A szerszámnyeleket gyertyánfából esztergálom és azoknál a faragó szerszámoknál, amelyek ilyen irányú igénybevételnek vannak kitéve, könnyű szorítógyűrűt alkalmazok a szerszámbefogási oldalon. Igény szerint karcoló szerszámokat és linó vagy fametszéshez használható faragószerszámokat is készítünk. Nálunk beszerezhetőek a bunkók, szintén gyertyánfából, és kívánságra az igénybe vett felületet gumírozzuk, ami tartóssá teszi a bunkó felületét, és puhábbat üt, ezáltal a könyököt és a csuklót védi. Igény szerint mindenféle élező eszköz és szerszám beszerzésében segítünk, tanácsot adunk, Rongykorong, polírozó, paszta, kézi kövek beszerzésében is otthon vagyunk.