Új sorozat a faragó késekről.

Új sorozat a faragó késekről.

       Lassan fél éve vagyok nyugdíjas. Nem áll le a pörgés, de azért picit tudatosan lassul. Régóta nem tettem közzé semmit az oldalon, így most indítok egy rövid sorozatot a faragó késekről. Többé-kevésbé heti rendszerességgel tervezek közzétenni egy-egy kés típust és az a kérésem, hogy írjátok meg tapasztalataitokat, ha vannak, hogy melyik kést mihez, milyen faragáshoz használjátok. A régi vásárlókkal elbeszélgetve nagyon sok érdekes ötlettel találkoztam. Legalább 15 bejegyzést tervezek, és aki veszi a fáradságot és részt vesz a játékban, a játék végén választhat egy székely furfangot, vagy egy különös gonddal kiválasztott, nagyon ideális grafittal rendelkező ácsceruzát.

 

Az utóbbi 4-5 évben készült faragó kések gyorsacélból készülnek, ezáltal 1- 1,5 mm vastagok. Ezért nagyon éltartóak 60-62 HRC ( Rockwell) keménységűek, és könnyen suhannak a fában anélkül, hogy elhasítanák a fát.

A feladat, leírni, bemutatni, hogy az alapkés mire használható, mire a legalkalmasabb.

Várom tapasztalataitokat, és terveim szerint az összes nálam beszerezhető kést bemutatom.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

“Új sorozat a faragó késekről.” bejegyzéshez 1 hozzászólás

  1. Üdv!

    Én a két alapkés közül a trapéz alakút használom. Nagyon éltartó, sokoldalú szerszám, talán ezt a faragókésemet használom a legtöbbet. 1-5mm-es vastagsága miatt számomra nagyon ideális finomabb műveletekhez is. Gondolok itt például egy fegyveragyazás halbőrözésének felújítására, mely ugyan bükkfából készült, mégis egész mélyen sikerült a szálakat kifaragni.
    Használom továbbá ékfaragásnál, jelenleg pedig domború felületre készítek bújtatott mintát, mely egy bőr fonat hatását kelti. Utóbbinál a felrajzolt vonalakat nagyon keskeny szélességet tartva, mélyen kifaragtam mindenhol, így a továbbiakban a 3mm-es marokvésőnek volt hová érkeznie a fonatok nagyolásakor.
    Amíg nem volt homlokkésem, addig a domború formák végleges finomítását, lekerekítését is ezzel végeztem. Valamelyest nehezebb volt, de megfelelő szögben tartva, óvatos mozdulatokkal ezek is megoldhatóak vele.
    Összességében egy nagyon kiváló pengeforma, megfelelő vastagsággal, egyenes élszalagja miatt könnyen élezhető, így szerintem kezdőknek gyakorlásnál a legkezesebb szerszám egyike lehet.