Miért érdemes kipróbálni a fafaragást?

Miért érdemes kipróbálni a fafaragást?

        A fafaragás a legősibb mesterségek közé tartozik. Nemzetünk génjeibe nagyon mélyen bele van kódolva. Sajnos az utolsó fél évszázad robbanásszerű műszaki fejlődése nem igazán kedvezett ennek a csodálatos alkotó tevékenységnek. Ezelőtt 50-100 évvel nagyon kevés olyan fiú, leány volt, aki élete során ne próbálta volna ki a fafaragás valamilyen fajtáját.

         Aki egy nyársat, vagy ceruzát, szemet gyönyörködtetően szépre tud hegyezni, az másfajta faragást is szívesen kipróbál. Sajnos az x-y-z nemzedéknek alig volt alkalma találkozni élő faragóval, faragott tárgyakkal, magával a fafaragással, így arról is alig van fogalmuk, hogy néphagyományainkban milyen fontos kommunikációs nyelv volt a fafaragás.

          A kopjafa egy élő szimbólum rendszer, de általában a pásztorfaragás is erős érzelmi töltettel készült. Használati tárgyaink nagy része is kézi munkával és fából készültek.

         Teremtsük meg a feltételeit annak, hogy a család minden tagja kipróbálhassa ezt a csodát. Az anyukák nagy előszeretettel faragnak fajátékokat, dísztárgyakat, ékszereket. A fiuk késeket, botokat, fegyvereket és díszített fatárgyakat, fajátékokat. Az alábbi galériában pár darabot mutatok be a tanítványaim által készített remekművekből. Kis kitartással, és gyakorlással bárki készíthet hasonlókat, miközben kézügyessége, térlátása hatalmasat fejlődik.

     A Faragóellátó KFT célja, hogy minél többen elérhető áron juthassanak hozzá jó minőségű, sikerélményekhez juttató szerszámokhoz, alapanyagokhoz, oktató videókhoz, szakkönyvekhez, és élező eszközökhöz.

      Egy mozijegy áráért már egy kezdő készletet lehet vásárolni, aminek segítségével egy nagyobb család is könnyedén felmérheti a családtagok tehetségét. Ebben a készletben egy egy alkalmas tanfolyam is benne foglaltatik.

Ajánlom megtekinteni a következő oldalakat.

www.faragoszerszam.info

https://www.faragoszerszam.info/velemenyek/

www.kopjafa.hu

https://www.youtube.com/channel/UCYthg_knYCZIR-D_U1YYH1w

www.fafaragas.info

https://www.facebook.com/groups/faragomesterek

Ha a környezetünkben, valakiben felmerül az igény, hogy kipróbálja a fafaragást akkor teljes mellszélességgel támogassuk, mert 20-50 év múlva nagy értéke lesz ennek a tudásnak.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .