Jól müködő ötlet, vékony ék alaku részek kiszedéséhez.

          Ha olyan kihívás elé kerülünk, hogy a mellékelt fotóhoz hasonló nagyon szűk, ék alakú helyekről kell kitisztítani a hátteret érdemes készíteni egy hasonló leginkább háromszögű árhoz hasonlító célszerszámot.

Ehhez egy 3×3 mm keresztmetszetű rugó anyagot választottam. A mellékelt rajzon látható egyenlőszárú háromszög profilra köszörültem, úgy hogy teljesen ék alakban összehegyesedjen a hegye. Ezután a képen és fotón látható enyhe ívben meghajlítottam. Hőkezelés olajban és óvatos élezés. A polírozás itt nem jöhet szóba, mert lenyalja az éleket. Itt veszem nagy hasznát a Trizact  szalagnak, amiből a legfinomabb szemcsefinomsággal olyan élet képezek, mint a borotva.

Egyik faragónak felhívtam a figyelmét, hogy óvatosan a köszörüléssel, mert ha meg színeződik a túlhevülés miatt, akkor kilágyul, és nem lesz éltartó. Megmagyarázta, hogy ez a színeződés nagyon könnyen eltüntethető polírozássa, és semmi gond. Csak épp nem keményedik vissza az anyag, ha már kilágyult. Még egy fontos információ a hőkezeléssel kapcsolatban. Egy acélt nem lehet végtelenszer újra hő kezelni. Minden felhevítésnél komoly mennyiségű értékes szén atomokat égetünk el. Tapasztalatom szerint háromnál többször nem érdemes felhevíteni egy szerszámacélt.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .