Gyorsan sikerélményhez juttató, sokat tanító ötletek iskoláknak, cserkészeknek.

Gyorsan sikerélményhez juttató, sokat tanító ötletek iskoláknak, cserkészeknek.

Az én szüleim si faragtak az iskolában, kézimunka órákon. De még nekünk is komoly tantárgy volt a kézimunka és ennek keretei között a fafaragás. Szeretném felhívni a figyelmet, hogy kezdőknek egyik leghálásabb feladat a barátság pálca, vagy virágtámasz faragása. Erdélyben a mai napig nagy hagyománya van a ballagó tarisznya varrása, amiben egy pénzérme, egy kis só, és egy mézes pogácsa kapnak helyet. Az én ballagó tarisznyám még mindig megvan a szülői házban. Hálás darab mert meg kell tervezni, rajzolni amihez legalkalmasabb eszköz egy talpas 45 fokos vonalzó, amivel nagyon könnyű felszerkeszteni.

A mellékelt fotók ötletadásnak tökéletesek. A lányoknak tulipánosat, a fiuknak bármilyen csillagos, vagy suékely kereszteset válasszunk. A faragás történhet a képeken bemutatott késekkel,

vagy a barátság pálca faragó kétkezes vésővel.

A vésővel sokkal gyorsabb és könnyebb, de kötelező rögzíteni egy faragó padon a darabot faragás előtt. A késekkel kézben tartva az anyagot is könnyű faragni. A lányok közben meghímezhetik a kis tarisznyát. Az alapanyag egy 380 x20x20 mm-es hárs léc amit faragás után olajozunk. Ha bármi kérdés merül fel ne kiméljetek. Ezt a csodálatos néphagyományt kár lenne feledni hagyni.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .