Gépi alap élező felszerelés egy fafaragó mühelyben.

Gépi alap élező felszerelés egy fafaragó mühelyben.

                Beindult az élezés oktatás. Egy alkalommal egy, vagy maximum két tanulóval tudok foglalkozni. Itt szembesül az érdeklödő, hogy mennyire összetett dolog az élezés. Első lecke, egy konyhakés megélezése. Ez még nem annyira bonyolult, de vannak buktatói. Nagy koncentrálást, odafigyelést igényel. Második feladat egy egyenes élű véső bázisélének, élsikjának kiképzése, majd a sorja felhozása és eltávolítása. Ezekhez a feladatokhoz összeállítottam egy minimál élező gépet, amivel egy fafaragó profi szinten, magas minőségben és gyorsan tudja megoldani a vésők éleinek karbantartását, és újra élezését.Ez egy nem bikaerős köszörű, csak 500 wattos de ár érték arányban megteszi amit kell. A rongykoronghoz csak óvatosan lehet odanyomni a szerszámot. A lenti fotón két különböző szemcsefinomságú mTrizact korong látjató. Ezekkel az egyenes vésőket, gyalukéseket és ékvésőket lehet élezni. Egy kis rutinnal rendelkező szaki az íves vésőket is meg tudja élezni ezekkel.

 

        Ha van rá mód, anyagi lehetőség érdemes egy három fázisú 800 wattos Vilgép köszörüt is beszerezni, mert arra tesszük a rongykorongot, és filc korongot, erre pedig a trizact és csiszoló vászon korongokat a finom munkákhoz. Érdemes ezeket beszerezni, mert a tapasztalatot hamar meg lehet szerezni, és élkarbantartáshoz gyakran a rongykorong is elégséges.

          A fenti fotókon látható élek kiképzése is része a tananyagnak, de ez már egy picit nagyobb falat. Ide kicsit több gyakorlat szükséges amíg kialakul az a finom motorikus készség amivel szép élszalagot tudunk kiképezni.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .