Faragószerszámok éleinek karbantartása.

Faragószerszámok éleinek karbantartása.

 Ez most egy  nagyon ütős blog sorozat kezdete, melynek hossza, mennyisége, attól függ, hogy mennyi kérdést tesztek fel, mennyit szóltok hozza, hányan osszátok meg, és hányan nyomtok egy tetsziket.  A téma szükségességére az késztetett, hogy a több mint harminc fafaragó meglátogatása után egyértelmű, hogy az élezés, a legújabb és leghatékonyabb élező eszközök használata a fafaragók nagy részénél ismeretlen. Pedig a faragás i alapismeretek egyik fontos pillére a profi élezni tudás. Annál is inkább, hogy a legritkább esetben fordul elő az a helyzet, hogy valakinek külön legyen egy garnitúra faragókészlete puha, illetve keményfához. Ilyenkor villámgyorsan kell átélezni a megfelelő él szögre.

           Kezdjük a legalapabb dologgal. Vegyük azt az ideális esetet, amikor borotvaéles, tökéletes szerszámokkal kezdek faragni. Használat közben az él lassan, de biztosan tompulni, kopni kezd. Ez leginkább a szerszám keménységétől, és alkalmazott él szögétől függ. Minél hegyesebb az él szög, annál gyorsabban kopik, veszíti el borotvaélességét. Ezért kell kitapasztalni egy arany közép utat. Persze a faragott fa fajtája is nagyon befolyásolja a vésők, kések kopását.

         Minden faragó padon legyenek egyenes, 30 fokos ék alakú, és csonka kúp alakú élező bőrök, illetve polirpaszta. A késeket és egyenes vésőket az egyenes bőrrel lehet karbantartani. A polirpaszta ahhoz kell, hogy a bőrök felületét használat előtt bepasztázzuk, és ez által lényegesen jobban, hatékonyabban hozza helyre az élet.

          A bőrnek van egy fényes illetve egy borzas oldala. A borzas oldal több pasztát vesz fel és így használhatóbb.

        Érdemes a bőrt egy 4-5 cm vastag lécre ragasztani és azt rögzíteni a faragó padon vagy egy asztalon. Határozott erővel nyomjuk, kb. 1-2 fokot felemelve a bőr síkjához képest és az él szalagtól magunk fele húzzuk párszor mindkét oldalát a vésőnek, vagy pengének. Ezzel nem tudunk ártani, és a legkisebb gyerek is gyorsan rájön, hogy mennyire hatékony ez a beavatkozás. Az alábbi ábrán a léc egyik oldalára a bőr sima oldal, a másikon a borzas oldala az aktív.

      A profil vésőknél belül a megfelelő profilú bőrrel kívül meg az egyenes bőrrel végezzük el ugyanezeket a mozdulatokat.

A bejegyzés több részletben folytatódik, és a végére a legújabb, legprofibb élező megoldásokat tervezem bemutatni.

 

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .