Egy fiatal kezdő faragó véleménye

Egy fiatal kezdő faragó véleménye

Egy nagyon kedves, fiatal használója a szerszámaimnak leírta véleményét, tapasztalatait a szerszámaimról. Meg kell mondjam nagyon kellemesen lepett meg. A legszebb Karácsonyi ajándéknak élem meg. Én is meg fogom lepni legközelebb, amikor meglátogat.

“Vélemények a faragószerszámokról” bejegyzéshez új hozzászólás várakozik engedélyezésre
https://www.faragoszerszam.info/velemenyek/

Szerző: Kovács Bence (IP cím: 62.165.252.247, 62-165-252-247.pool.digikabel.hu)

Hozzászólás:
Amikor elkezdett érdekelni a faragás, Ambrus úr videói voltak az elsők, amikből tanulni kezdtem és láttam, hogy milyen jó szerszámokkal dolgozik. Azonban, amikor felmentem az internetre és megláttam az árakat, kicsit meglepett, hiszen, ha az ember ezeket összehasonlítja a piac többi termékével mindegyiknél drágábbak. Meg is kérdeztem egy faragó ismerőst, hogy mitől olyan speciálisak ezek a szerszámok. Ő erre azt mondta: Igazából semmi nem kiemelkedő bennük, csak az anyagminőség, meg az élezés. Ezzel azt akarta mondani, hogy egyszerűen mindenben felülmúlják a többi forgalmazott szerszámot. Arról nem is beszélve, hogy a választék hatalmas. Azóta 4 szerszámot vásároltam Ambrus úrtól. A szerszámokra is kitérnék egyenként, de előbb a kiszolgálást említeném meg. Kétszer jártam a Beller Imre utcában, utoljára maga a mester úr nyitott ajtót. De mindkét esetre igaz, hogy elláttak minden szükséges információval, szívesen adták a szerszámokat, tudták, hogy mire van szükségem és nem akarták “jó kereskedőhöz híven” az egész boltot rám sózni.

1.Szerszám: Gyorsacél alapkés
Mikor nyilvánvalóvá vált, hogy elengedhetetlen egy faragókés, mindenképpen a legjobbat akartam venni. Ha az ember semmi más szerszámot nem vesz magának, ebből akkor is megéri a legminőségibbet választani. Tulajdonképpen bármi kisebb dolgot faragok, ott van ez a szerszám. Az élezése kiváló, így gyönyörű, szinte fényesen sima felületet hagy maga után. A gyorsacél anyag három tulajdonsággal ruházza fel a kést. Vékony, így könnyen siklik a fában, kemény, ennek köszönhetően nagyon tartós és végül egy kevésbé előnyös tulajdonság, hogy rendkívül törékeny a hegye. De azóta tudom, hogy Ambrus úrnál van masszívabb hegyű kés is, viszont aki puhafát farag, annak nem jó a tompa hegy. Én vegyes fogyasztású vagyok, így gondoltam jó lesz az alapkés, majd egy körtefába elkövetett apró somogyi faragás alkalmával törtem le a kés hegyéből egy nagyjából fél milliméteres darabot és utána alig tudtam a hársfát faragni. Viszont jó hír, hogy ezt a hibát könnyű helyreállítani a szerszámon. Fogtam egy finom gyémántfejű kisreszelőt és a kés elülső homlokrészét elkezdtem egyirányba, az él felé reszelni. Így nem kellett a tökéletes élhez hozzányúlnom, viszont a kés hegye azóta jobb, mint újkorában.

2.Szerszám: Alig íves 10mm-es véső
Ez a másik alapszerszám. A szobrászkodás, edény és csanak készítés és az alapszedéses faragás elengedhetetlen kelléke. Ha az ember komolyan szép eredményeket akar, akkor legalább három négy méretben vesz, én azonban diákként ezt nem engedhetem meg magamnak, úgyhogy kiválasztottam egy közepes méretet. Azóta is boldogan élek vele. Gyönyörű alapszedéseket lehet vele produkálni.

3.Szerszám: Tiroli véső
Személyes kedvencem minden szerszám között. Ha az ember kisebb kopjafát, szoborszerűségeket, vagy épp kemény fába nagyobb méretű csipkés díszítéseket szeretne faragni, ahhoz ez a tökéletes szerszám. Én hajósnak tanulok és egy, a hajózásban elengedhetetlen kelléket, egy dobókörtét dobósúlyt kezdtem el vele faragni. A dobókörte keményfából van és általában esztergálják, nekem viszont nincs esztergám és jobban is szeretek faragni. Ez egy szobrászathoz hasonló feladat, csak könnyebb formavilággal. A tiroli véső rendkívül meggyorsítja a kifaragását. Bár még nem vagyok kész vele. Ambrus úr felhívta rá a figyelmemet, hogy ez a szerszám, még a női szőrszálat is azon a bizonyos testrészen hosszába elvágja. Magyarul rendkívül éles, és ez így is van. Bár vastagabb, mint az eddigi szerszámaim, úgy viszi a körtefát, mint ha az egy gombóc fagylalt lenne. A késes tapasztalatok után kicsit féltem a két hegyét, ami a legnagyobb előnye, viszont a legérzékenyebb pontja is egyben. Ennél nem lenne olyan könnyű a kijavítás, mint a pici késpengénél.

4.Szerszám: Csanakfaragó kés
Szülinapi ajándék gyanánt készítettem egy ki dísztálat szintén körtefából (azért mert most abból van itthon sok). Kanálfaragó késsel sok mindent ki lehet vájni, de nagyobb, mélyebb vájatokat, különösen keményebb fába nagyon nehéz vele elkövetni. Így esett a választásom inkább a csanakfaragó késre. Kialakításának köszönhetően kiválóan alkalmas rá, hogy még a mély vájatok alját is gyönyörű simára faragja. Arról nem is beszélve, hogy milyen gyorsan megy vele a munka. És annak ellenére, hogy igencsak sokat és durván dolgoztam vele, még mindig tökéletes az élszalagja.

Egy szó, mint száz teljes mértékben meg vagyok elégedve és hálás vagyok a segítségért.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

“Egy fiatal kezdő faragó véleménye” bejegyzéshez 1 hozzászólás

 1. Kedves Kovacs Bence!

  Orommel tolt el,hogy a kortefat emlited,mint faanyagot,ami olyan szep es pont faragasra lett megteremtve-ennek ellenere megsem egyszeru faragni.
  En kemenyfakkal es olykor ebenfaval vagy egyeb csomoros anyagokkal is kapcsolatba kerulok faragas kozben-tudom,hogy ilyen anyagoknal egy rossz mozdulat es konkretan” kinyirom a szerszam elet azonnal(vagy magat a szerszam profiljat is rosszabb esetben).
  Minden elismeresem “kezdo fafarago lettedre,hogy kortefat faragsz-en ezek utan semmikepp sem kezdonek,hanem szenvedelyes fafaragonak hivnalak,engedelmeddel,kortol fuggetlenul-mert bizony a fat erteni kell faragni,a kortenel pedig te jol raereztel a fa tulajdonsagaira.

  Kicsit magamra emlekeztetsz,mert az elso faragasom akac tusko volt ugy 5-6 eves korom korul,apai nagyapam elmeselese alapjan,gyujtost akartam kesziteni-de tollasag lett belole-olyan anyagbol,aminek nincs egyenes szaliranya a gyokerreszben-az oregem mar tudta akkor,pedig lakatos volt,hogy ez a fiu a fat fogja nagyon szeretni munkalni.

  Kemeny es nehez anyagokon tanulsz,igy fogsz kiemelkedni a kortarsaid kozul,hatalmas tudas lesz a birtokodban ezaltal es hamarabb is fogsz rajonni a fatipusok csinnyara-binnyara.
  Sok sikert es lankadatlan lelkesedest,jo egeszseget kivanok a tevekenysegedhez! 🙂