Az alapok alapja. A fa tárolása.

Az alapok alapja. A fa tárolása.

       Az az új ötletem támadt, hogy indítok egy új blog sorozatot, ahol figyelembe veszem a kérdéseiteket, és az eddigi tapasztalataimat. Terveim szerint hetente osztok meg egy-egy új témakörrel kapcsolatos bejegyzést és remélem, hogy nagyon cselekvőül véleményezitek és a témakörök kiválasztásánál cselekvőként részt vesztek. A videók készítését azért hagytam abba, mert több 100 munkaóra befektetés és értékes tartalom megosztása sem váltott ki értékelhető cselekvési kedvet a nézőkből. 

ÍGY SOHA!!!!!!

     A képen egy teljesen szakszerűtlenül összedobált deszkarakás látható. Aki kirakta semmilyen szakmai szempontot nem vett figyelembe. Ez sajnos rövid idő alatt a tárolt faanyag rovására megy. Elcsavarodnak, elgörbülnek a deszkák. Sajnos fürésztelepeken, és tüzépeken is gyakran találkozom hasonlóan hézagolt, tárolt faanyagokkal. Ami egy laikusnak is egyből szemet szúr, hogy a hézeglécek nem futnak, nincsenet egymásra rakva. Ez különösen nyers deszkák esetében kötelező módon görbülésekhez vezet. Minél lennebb van a deszka annál nagyobb suly nehezedik rá, és annál nagyobb mértékben görbül.

 

           A száradásra ítélt, kihasogatott deszkákat, gerendákat esővédett, széljárta helyen kell szakszerűen, gúlába összerakni. A nap ne süsse, de a szél járja. Először a tárolandó fák hosszának megfelelően, legalább 1,5 méterenként alástaflizva, gerendázva lerakjuk a talpfákat. A talpfák élettartamának növeléséért, és hogy a faanyag súlyától ne süllyedjenek meg érdemes betonlapokra rakni őket. Először az egyik talpfát vízszintezzük ki és utána nagyon vigyázva, hogy a két talpfa tökéletesen szaladjon egymással.

       Ne használjunk nyers és magas csersav tartalmú léceket. A tölgyfa, cserefa hajlamosak arra, hogy megfeketítik a szárítani kívánt anyagot. A hézaglécek tökéletesen szaladjanak a talpfák szimmetria tengelyével. A deszkák, gerendák végeit olvasztott paraffinnal, vagy diszperziós faragasztóval bekenjük. Rönkök szárításánál szedjük le a kérget, hogy a kártevők ne tudják lerakni a petéiket. Egy turabot alapanyagot, mogyoróbotot kéreggel szárítunk, mert így nem fog megrepedni. Ha a ragasztóra még egy ujságpapirt is rárakunk sokat növeljük a száradás közben történő repedésekkel szembeni ellenállást. Még rengeteg szempont van de érdekelne, hogy ki mivel bővítené a felsorolást, milyen tanácsot adnátok a kezdő kollegáknak.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

“Az alapok alapja. A fa tárolása.” bejegyzéshez 3 hozzászólás

 1. Nagyon szépen köszönöm én is a részletes leírást!

  Még azt tanácsolták nekem egyszer, hogy a gerendák végeit kátránnyal kenjem le.
  Az is ugyanolyan hatást tud elérni mint az olvasztott parafin, vagy pedig a diszperziós faragasztó?

  Sajnos a kertben, nem hely fatároló kialakítására, a pincében volt viszont egy polcrendszer, ahova feltudtam rakni, a szeletelt diófa deszkákat. Itt is érvényes az ahány centi vastag annyi évig kell száradni hagyni?

  Jó ötlet ez a blogolás, itt könnyebben feltudom tenni a kérdéseimet is!
  Szép Napot

 2. Ez egy nagyon érdekes téma, és ez itt még épp a kezdtet kezdete. Csomó kérdésem is lett, de biztos a következő részben kifejtésre kerül majd.