A világon a legnagyobb gazdagság a LELKI BÉKE!

A világon a legnagyobb gazdagság a LELKI BÉKE!

Nem létezik annál nagyobb kincs a világon, ha valaki harmóniában él a világgal és önmagával.

A lelki béke legkönnyebben megteremthető, ha rátalálunk egy habitusunkhoz közelálló alkotó tevékenységre. Mindenkinek más a testhezálló, de mindenki számára van valami amivel szívesen foglalkozna, vagy jó esetben foglalkozik. Amennyiben a személyiségünknek is megfelelő alkotói munkába bele tudunk feledkezni, akkor elröpül az idő és a tevékenység végén lelkileg nagyon feltöltve érezzük magunkat. Aki még nem próbálta, el sem tudja képzelni az ezúton megélt élményeket. Nem is a végeredmény a csoda, hanem az az idő amit az eredmény elérésére fordítunk.

Például egy nyugdíjasnak új értelmet nyerhet az élete és csodálatos ajándék özönnel lepheti meg környezetét. Lelkünk mélyén mindannyian a környezetünk szebbé, élhetőbbé tételére vagyunk programozva és őseink ebben a témában nagyon jeleskedtek. A mostani minimalista irányelvek nem kedveznek ezen ösztöneink kiéléséhez.

A fafaragás talán az egyik legősibb, legmélyebben kódolt alkotó tevékenység, amit sajnos egyre kevesebben és egyre ritkábban van alkalmunk művelni. A legösszetettebb módon fejleszt és meditatív tevékenység lévén megnyugtat és  feltölt. Saját családunkban, mi a fafaragásban és Tiffany lámpa készítésében találtuk meg azokat a csodákat amik maximális lelki kielégüléshez juttatnak. Ennél csak az nyújtott magasabb szintű élményt amikor úgy 3-4 éven keresztül együtt alkottunk a feleségemmel. Szerszám és anyagigénye minimális a faragásnak, ezért mindenképpen megér egy próbát. Kisgyerek, szülő, de még a nagyszülőnek is mérhetetlen örömet tud szerezni.

Azon kedves követőim között akik az alkotó munka okozta örömök kapcsán a legfrappánsabb hozzászólást írják, az alábbi frissen megjelent könyvvel kedveskedem, amit kedves csíksomlyói faragótársam írt.

Határidő nov. 30.

 

 

 

Talán a legegyszerűbb feladat: túrabotok, sétapálcák faragása, különösen nyers faágakból. Ehhez 1 botfaragó és egy alapkés elégséges.

     

Nagyon hálás téma a vonalrajzok által kifejezett egyszerűségükben is gyönyörű alkotások és a virágtámasztó oszlopok, barátság pálcák faragása. Ezek is két, három késsel, esetleg egy egyenes vésővel könnyen kifaraghatóak.

     
Különböző gyümölcsfákból csodálatosan szép medálok, ékszerek faraghatóak. Ezekhez elenyésző mennyiségű alapanyag és minimális faragószerszám szükséges.
Nagyon szép, kifejező, szívet gyönyörködtető reliefek, táblaképek, jelenetek is faraghatóak. Ehhez 3-4 véső elégséges.
Amennyiben nem díszítő faragásban, hanem korszerű, napi használati tárgyban gondolkodunk, az egy fűrésszel és fúróval, meg csiszáló papírral megoldható. A bal oldali életfa motívum, ami nagyon szép ősi motívumunk, egyre több helyen látható kifaragva. Ehhez  is elég egy ékvéső és egy enyhén íves véső.
Ezek a csipke illetve vonalábrázolással díszített faragványok egy darab alapkéssel is kifaraghatóak és nagyon alkalmasak a fa szálirányának megismeréséhez.
     
A kis faszobrocskák hársfából egy- két késsel kifaraghatóak. Nagymértékben fejlesztik a térlátást, térérzéket. A jobb oldali alapszedéses faragáshoz egy ékvéső  és egy alig íves keskeny véső elégséges.

 

A bölcső már egy kicsit több rutint igényel, de örök életű darab és akár több generáció is felnevelkedhet benne. A ládika is egy roppant ízléses tároló és lelket, szemet gyönyörködtető darab. Ezt még kedves barátom Szabó Béla faragta.
Kis ékszerdobozkák egy kés és egy vésővel kifaraghatóak.
A tányérhoz egy kés és két vésőt javasolnék. A képecske két -három vésővel megoldható.
     
Az ehhez hasonló csipkefaragások legtöbb esetben 1-2 késsel kifaraghatóak. Nagyon fejlesztik a finom motorikus mozgáskészséget, türelmet és pontosságot.
 Ezeket a képeket csak a hangulat érzékeltetéséért osztottam meg.
 Remélem, hogy önjelölt faragó ellátóként minden szerszám, alapanyag, élező eszköz tekintetében tudok segíteni. 
Szeretettel kérlek és biztatlak, hogy minél többen írjátok meg a faragással kapcsolatos tapasztalataitokat, élményeiteket. Azt is díjaznám, ha ötletekkel, javaslatokkal árasztanátok el, hogy milyen témakörben érdekelne a következő bejegyzésem.
     
     

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

“A világon a legnagyobb gazdagság a LELKI BÉKE!” bejegyzéshez 2 hozzászólás

  1. Teljesen kezdőként szeretnék tanácsot kérni: milyen szerszámokat tudtok ajánlani, ezek hol szerezhetők be? Gondolom, nem az OBI-ban….
    Nagyon szeretek fával dolgozni, barkácsolási szinten.
    Segítségeteket előre is köszönöm!